středa 25. ledna 2012

Oya - kytičky

Oya je jedním z názvů označujících orientální uzlíkovou šitou krajku a používá se hlavně v Turecku. Ale není to tak úplně jednoduché, protože stejný název se používá i pro podobně vypadající, ale háčkovanou krajku. Takže lepší název je "Igne Oyalari" (igne = jehla). Je možné najít i přesné definice této krajky i s jejím popisem a rozdíly od ostatních uzlíkových krajek. Jenže rozdíly jsou jen malé, postupy se prolínají, takže pro běžnou potřebu asi není nutné se tím podrobně zabývat.

Jednu zvláštnost ale tato krajka má - jsou to typické barevné trojrozměrné kytičky (podobné jsou známé i z Bulharska, ale nedosáhly tam takového rozšíření jako v Turecku). Dříve byly součástí různých lemů na ručnících, dečkách a oděvech), v současné době stoupá jejich obliba při tvorbě specifické bižuterie. Pomocí internetových vyhledávačů lze takových obrázků najít velké množství.




Technika je jednoduchá: pomocí uzlíkových stehů se podle vlastní fantazie tvoří různě uspořádané lístky kytiček. Stehy jsou poměrně husté, obloučky stehů se šijí pouze v jednom směru, v opačném se vrací napnutá nit. Přidáváním nebo ubíráním obloučků se lístek rozšiřuje nebo zužuje.

Rozšiřování lístku


Zužování lístku


Na závěr se celý lístek obšije řadou obloučků (tato řada může být barevně odlišná, zoubky mohou být ozdobnější, může se přidat drátek pro snadnější tvarování apod.).


Okraj lístku



http://www.estetiktr.net/igne-oyasi-modelleri.html/igne-oyasi-modelleri2

3 komentáře:

  1. Za dva měsíce si jdu pro silnější brýle a pak si slibuju, že se do téhle krásy pustím. Teoreticky už jsem si všechno nastudovala a v hlavě mám plán na fuchsičku. Jen se ještě potřebuji strefit jehle do ucha a následně pak do těch oček.
    Hezký den!

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem moc ráda! A problémy se zrakem jdou obejít ještě jinak - prostě se použije silnější nit. Já kytičky klidně šiju háčkovací přízí č. 10 a když ještě ke všemu není moc tmavá, tak je na ní vidět docela dobře. Budu se těšit na nějaký krásný výrobek!

    OdpovědětVymazat
  3. These flowers are beautiful!

    Cristina.

    OdpovědětVymazat