středa 18. ledna 2012

Pažská krajka (Paška čipka)

Na chorvatském ostrově Pag se již po staletí zhotovují krásné šité krajky. První písemné zmínky o nich pocházejí z 15. století a jsou spojeny zejména s tamním benediktinským klášterem. V něm se začaly uchovávat krajky i jejich předlohy a v 19. století tu byla založena první krajkářská škola. V současné době je v klášteře velká sbírka historických textilií, která byla prohlášena za kulturní památku. Původně se ale krajkami zdobily lidové oděvy; vzory a technologické znalosti se předávaly z matky na dceru. Po zániku lidových oděvů se za vydatné pomoci další krajkářské školy rozvíjí tvorba bytového textilu - závěsy, ručníky, dečky a podobné. Ty je možné vidět (a jako turistický suvenýr i zakoupit) na ostrově dodnes.
Typově je pažská krajka velmi podobná reticelle, má pouze některé charakteristické zvláštnosti. Většinou je tvořena z několika základních elementů, které mají i svoje typické názvy. Na první pohled zaujmou například trojúhelníky s řídkou výplní, dělící nebo lemující pásky s krátkými spojkami a velké množství malých kulatých pikotek.
Některé příklady historických krajek jsou z výstavy na krajkrářském festivalu v Lepoglavě.






6 komentářů:

  1. Je to překrásný typ krajky. Kolik času a kolik jednotlivých stehů se za takovou nádherou asi skrývá. Hrozně mě mrzí, že se tyhle lidské dovednosti s dobou nějak vytratily a většina lidí upřednostňuje v lepším případě strojovou krajku, v horším případě plastovou jen kvůli finanční dostupnosti. Koupit a zahodit. A na druhé straně tahle vzácná nádhera, která by se mohla dědit z pokolení na pokolení, stejně jako dovednost ji vytvořit. Děkuju za článek a těším se na další, bude-li. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto souhlasím! A další články určitě budou - námětů mám spoustu, jen to všechno sepsat, vyfotit, nakreslit...

    OdpovědětVymazat
  3. Beautiful and very interesting also the site of the school.

    OdpovědětVymazat
  4. How many beautiful things you make! Thanks for visiting my blog.

    OdpovědětVymazat
  5. Che meraviglia, sono senza parole, bellissimo e molto interessante il tuo blog
    A presto
    Emi

    OdpovědětVymazat