sobota 18. února 2012

Arménská krajka - ozdobné okraje 1

Pomocí pouze několika základních prvků je možné vytvořit velké množství různých ozdobných okrajů. Pokud šijeme komplikovanější vzor, je lepší používat jednoduchý uzlík, protože dvojitý je v tomto případě příliš nápadný a ve vzoru spíše ruší.
Nejjednodušší možností je střídání menších či větších dírek:


Dírka v síti

Vzor s dírkami řazenými vodorovně
Tento vzor je trochu komplikovanější, protože v řadě nad dírkami se šije o jeden malý oblouček více, v následující řadě se vynechá a získáme tak původní počet obloučků (samozřejmě je možné použít i základní postup podle předchozího obrázku). Můžeme vložit i jednu nebo více odlišně zabarvených řad.





Vzor s dírkami řazenými šikmo
Další vzor má dírky řazené diagonálně - nakonec je tudy protažena barevná příze. V poslední řadě jsou velké obloučky zdobené pikotkami (přidávají se rovnou při šití poslední řady).





Košíkový vzor
Tento vzor patří mezi složitější - proto jsou na prvním schématu barevně odlišené sudé a liché řady tak, aby bylo dobře vidět vedení nitě. Jednotlivé motivy se pak dále skládají svisle nad sebou nebo šikmo.








2 komentáře:

  1. Many thanks for these lessons, I am a beginer and will find them so very helpful
    Joy in Australia

    OdpovědětVymazat
  2. Muchas gracias por ser tan ambles y compartir para seguir difundiendo!!!! Cariños!!! Marisabel---- Ciudada de Rosario --- Provincia de , Santa Fe ---Argentina

    OdpovědětVymazat