sobota 3. března 2012

Hvarská krajka (Hvarska čipka)

Krajkářská oblast na ostrově Hvar je ze všech tradičních chorvatských krajkářských míst nejmladší. Je spojena s místním benediktýnským klášterem a krajky se zde vyrábějí zhruba od  poloviny 19. století. Jednou z jejich zvláštností je využití vláken z rostlin agáve. Z rostlin starších než 3 roky se sbírají čerstvé listy, z jejichž středové části se získávají vlákna, která se dále zpracovávají. Výsledkem jsou bílé nitě o specifické pevnosti a délce až 1 m.  Další charakteristickou zvláštností je použití tenerif, které mají nejen základní kruhový tvar, ale často se objevují i čtverce, trojúhelníky, srdíčka a další. Centrální tenerifa může být také na okrajích zdobena síťováním.
http://www.lacecorner.com/hvar/photo_gallery.aspx



Spolek "Sikirevské motivy"

Dalším místem Chorvatska, kde se můžeme setkat s tenerifou, je Sikirevci v Slavonii (původně jsem si myslela, že tyto krajky mají něco společného s Hvarem, ale jedná se o zcela samostatnou krajkářskou oblast na úplně jiném místě - omlouvám se!). Od roku 2009 zde existuje spolek, který se pod vedení Mariny Šarčević snaží o udržení a rozvoj tradiční krajky a výšivky. Tenerify se šijí z bavlněných nití a jsou součástí oděvů nebo bytových textilních doplňků a jsou doplněny výřezovou výšivkou.
http://marinamotivi.blogspot.com
http://www.opcina-sikirevci.com/kultura/motivi.htm

Další fotografie jsou z výstavy v Lepoglavě:












7 komentářů:

  1. Znovu jen žasnu nad tím, jakou krásu dokáže vytvořit obyčejná jehla (a ruce k tomu, samozřejmě). Jsou to nádherné práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já jen doufám, že nikdy nezmizí. Že se najdou další pokračovatelé, kteří budou tohle všechno předávat dál...

      Vymazat
  2. Zdravo!!!
    Predivni radovi!!! Ne radim čipku, ali se divim ručnim radovima. Nisam iz Hvara, ali sam iz Hrvatske, na žalost hvarsku i pašku čipku rijetko viđam. Sretna sam što ima ljubitelja čipke koji čuvaju narodno blago jer smo svi jedan narod.
    Lijepi pozdrav iz Hrvatske, Zagreb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny tradiční chorvatské krajky jsou opravdu moc krásné a jedinečné a zaslouží si, aby je znalo a obdivovalo mnohem více lidí. Posílám pozdravy z Prahy! Brona

      Vymazat
  3. Poštovane, ovo što ste napisale o ovoj čipki nije točno jer ste se vjerojatno zamijenile fotografije i tekst. Na ovim fotografijama nije čipka od agave već sunčana čipka- motivi koji se rade u Sikirevcima u Slavoniji, istočnom dijelu Hrvatske. To znam jer sam prepoznala i svojih ruku djelo. Naša čipka se radi pamučnim koncem i namjena joj je ušlingavanje i uheklavanje ( apliciranje) u tradicijsko ruho, milja, stolnjake,...možete provjeriti na blogu -marinamotivi blogger.com. U Lepoglavi smo bile izlagači 5 godina i opravdano Vam govorim da je riječ o zabuni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marino, děkuji za informace a omlouvám se!

      Vymazat
    2. Lijep pozdrav i svako dobro želim!

      Vymazat