neděle 17. listopadu 2013

Výšivka na síti



Výšivka na síti má sice vzhled krajky, šije se jehlou, ale přesto nepatří mezi pravé šité krajky. Je to - jak už název napovídá - výšivka. Podkladem je síť se čtvercovými oky. Původně se vyráběly ručně technikou síťování, dnes se častěji využívají průmyslově vyráběné tkaniny.
Při práci je nutné síť vypnout do rámu, jinak se výšivka deformuje. Pak se pomocí různých ozdobných stehů vytváří ornamenty, nejčastěji řazené do pruhů. Vzory jsou většinou jednobarevné, ale není vyloučeno i použití více barev. Je ale potřebná opatrnost, aby vzor nebyl příliš křiklavý.





Vzory a výplně je možné najít v různých starších publikacích, například Therese de Dillmont: Encyclopedia of needlework:


5 komentářů:

  1. Maminka často vzpomíná, jak naše babička touto technikou vyšívala záclony. Děda truhlář jí vyrobil velký rám, kam vypnuli už hotovou síť a babička vyšívala. Škoda, že jsem to nemohla vidět, ani jak je vyšívá, ani hotově, protože je vyšívala na výdělek. Když už jsem rozum pobrala a začala se zajímat o ruční práce, měla babička už hodně špatný zrak. Stejně mě ale stačila naučit alespoň něco.

    Dečka je krásná, vždycky žasnu nad tím, kolik překrásných technil lidstvo dokázalo vymyslet a určitě ještě vymyslí.

    OdpovědětVymazat
  2. Pravda je, že technika je sice pěkná, ale s praktickým využitím v dnešní době je to už horší. Přemýšlela jsem o nějakém oděvním doplňku, jenže tahle výšivka bude asi dost náročná na údržbu. Zatím nevím, ale zkusím ještě něco vymyslet...

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna jsem pokořila techniku výroby sítě a hledám a hledám co s tím dál. Moc se toho najít nedá, ale toto je nádhera.

    OdpovědětVymazat
  4. Výšivka na síti i výřezová technika je ideální na výplň a zároveň ozdobení výřezů-okýnek voňavých pytlíčků a sáčků, zavěšených ve skříni či položených v komodě s prádlem. Podložím tylem, ať nevypadává levandule, matřídouška,.. a je to ! Přírodní ovonění a zárověň odpuzovač molů či jiného hmyzu, drobná krása, která potěší oko i duši, dárek, který má i praktické použití.

    OdpovědětVymazat