sobota 16. srpna 2014

Výšivka na síti 4 - prolamovaná výšivka







Síť je možné ušít i uvnitř nepravidelných tvarů. Jako příklad jsem vybrala motivek z plzeňského lidového kroje. V originále je to samozřejmě bílá výšivka - já jsem ale použila bledě modrou bavlnku, aby bylo na fotografiích vůbec něco vidět.

U nepravidelných tvarů se obvykle nejdříve vyšívají okraje budoucí síťky a pak se teprve vytahují nitě. Odstřihují se co nejpečlivěji těsně u okraje výšivky (ale i tak jsou někdy jejich konečky trochu vidět...).

Začínáme prošitím okrajů vzoru rozpichovaným předním stehem, který šijeme ve dvou řadách. Používá se vyšívací bavlnka nebo perlovka (ne mulinka):



Vznikne tak pevný okraj, který dobře udrží okraj vzoru. Stejným způsobem se ušije druhý okraj linky. Prázdný prostor mezi okraji se vyplní několika řadami stonkového nebo řetízkového stehu:


Přes takto připravenou podlož teprve vyšijeme mulinkou plným stehem definitivní okrajové zoubky. Nejdokonalejšího výsledku dosáhneme použitím jedné nitky mulinky, ale je to hodně pracné, takže se obvykle používají nitky dvě.



Stejným způsobem se vypracují i větvičky s lístky a malé kroužky v horní části vzoru. U kroužků se jen navíc po vytvoření podlože křížem prostřihne střed. Následující plný steh se pak mírně stahuje tak, aby se uprostřed vytvořil okrouhlý otvor.




Pak už jen zbývají tenké linky vyšité stonkovým stehem a můžeme začít vystřihovat nitě v místě mřížky. Tato část práce je nejnáročnější na pozornost, protože špatně přestřižená nit se dá jen těžko opravit. Proto je důležitá i dobře zvolená hustota plátna - pro předkreslené vzory je lepší spíše větší hustota, ale jednotlivé nitky musí být dobře viditelné. Prostě tak akorát...


Vzniklá síť se obšije stejným způsobem jako u čtvercových nebo obdélníkových sítí. A můžou se použít i dekorativnější výplně - jenom je potřeba uhlídat, aby vzor nebyl "přeplácaný".



A na závěr ještě nákres vzoru, pokud by si to chtěl někdo vyzkoušet. Velikost originálu je asi 5,8 krát 5,8 cm.


10 komentářů:

  1. complimenti un lavoro veramente bello grazie per le spiegazioni
    silvana

    OdpovědětVymazat
  2. Broni, krásný postup! Děkuji :) už dlouho jsem přemýšlela nad tím jak se to vyšívá. A navíc mne i učaroval Váš zvolený vzor ... je úžasné kolik krásy se najde v našich lidových krojích ;)
    Moc zdravím!
    Eva

    OdpovědětVymazat
  3. I like your blog beatiful embroiderys Marie-Claire

    OdpovědětVymazat
  4. lo hace ver tan fácil, hermoso!!

    OdpovědětVymazat
  5. complimenti un lavoro delizioso preciso delicato grazie per il tutorial
    ciao
    silvana

    OdpovědětVymazat
  6. Asi mě čeká plzeňský čepec s holubičkou, nikdy jsem to nedělala, vidím, že mám práce na několik zim dopředu :) Díky mnohokrát za perfektní návod.

    OdpovědětVymazat
  7. Super, krásný srozumitelný návod 👍👍. Moc děkuji, určitě to zkusím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky mě potěší, když zjistím, že návod někomu pomohl. Přeji hodně úspěchů!

      Vymazat