čtvrtek 9. září 2021

Jak jsem šila historickou reticellu

 


Krajka byla šitá podle historického tištěného vzorníku "Newes Modelbuch in Kupfer" Johanna Sibmachera (v jiných vydáních psáno Siebmacher) z roku 1604. Cílem nebylo vytvořit autentickou repliku, ale vyzkoušet si, jestli jsem schopná vůbec něco takového ušít...


Především bylo nutné vzor zvětšit, aby se daly dobře vytvořit i nejmenší detaily za použití ještě přijatelně tenké nitě. Výsledná velikost (průměr) krajky je tedy necelých 18 cm. Nitě jsou krémové - na podlož kordonet 60 a na samotnou krajku bavlněné strojové šicí nitě.


Krajku jsem vytvářela postupně, směrem od středu k okrajům. U některých motivů bylo nutné předem připravit podlož obrysových linií, někde stačil jen systém pomocných stehů (to se týkalo hlavně té spousty ozdobných obloučků).



Některé detaily určitě neodpovídají původním postupům - snažila jsem se spíš o co nejjednodušší technické řešení než o autentičnost. A tak jsou například  tenoučké špičaté trojúhelníčky uprostřed látané, protože dostat do nich smykovací stehy se mi prostě nepodařilo:



podobně jsem vyřešila i výplň některých obloučků:



ty prazvláštní tvary se čtverečky uprostřed jsou po obvodu obsmykované, aby lépe držely, samotný čtvereček a jeho úhlopříčky jsou jen obtočené:



a nakonec byly ušité okrajové obloučky s trojitými bullionovými pikotkami (tedy - některé trojité, některé obyčejné, stočené do půlkruhu).



A na závěr musím přiznat, že mě tahle práce ohromně bavila a rozhodně si to někdy zopakuji!

5 komentářů:

  1. Gratuluju a obdivuju velmi. Je vidět, že Tě šití téhle reticelly bavilo. Už se těším, do jaké krajky se pustíš teď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Což o to, nakreslených jich mám spoustu! Jen to šití jde nějak pomalu... :-)

      Vymazat
  2. What an amazing interpretation of the original pattern Brona - this is exquisite.
    Stay safe
    Blessings
    Maxine

    OdpovědětVymazat